Hur väljer man rätt familjefotograf?


Att välja en familjefotograf kan kännas svårt och överväldigande. Det fullkomligt kryllar av familjefotografer, och det kan vara svårt att hitta en vars stil, lokalisation och prisbild lirar med en själv. Att fotograferas är en ofta en stor investering i både tid och pengar, och dessutom en intim och ibland känslomässig erfarenhet och då behöver man se till att man väljer rätt. Oavsett om man letar efter en fotograf för att dokumentera ett särskilt tillfälle, som en födelsedag eller ett dop, eller om man bara vill fånga det fina i vardagen är det viktigt att tänka till. Här är några faktorer att tänka på när man väljer en familjefotograf.


Stil och Specialisering

När du börjar leta efter en fotograf, fundera på vilken stil som tilltalar dig mest. Föredrar du traditionella porträtt med alla familjemedlemmar uppställda, eller gillar du en mer avslappnad dokumentär stil, så kallad lifestyle fotografering där fotografen fångar naturliga ögonblick? Vissa fotografer specialiserar sig på utomhusfotografering, medan andra föredrar att arbeta i studio eller i familjens hem. Ta en titt på olika fotografers portföljer för att få en känsla av deras stil och vad de specialiserar sig på. Om du tittar på portfolion, på hemsidan och i sociala medier - gillar du det du ser? Väcker bilderna känslor? Vad är det genomgående temat om det finns ett sådant? Även om en redigeringsstil kan variera hos en och samma fotograf bör detta inte vara den avgörande faktorn vid val utan snarare hur fotografen förmedlar känslor med sina bilder. De flesta fotografer kan ta vackra bilder under golden hour - solnedgång, men hur ser det ut på bilderna tagna resterande tid av dygnet?


Erfarenhet och Rekommendationer

Erfarenhet är en annan viktig faktor. En fotograf med många års erfarenhet har ofta en bättre förståelse för hur man får alla att känna sig bekväma framför kameran och hur man skapar en bra komposition. Kolla efter recensioner eller be om rekommendationer från vänner och familj som har använt en familjefotograf i Skåne eller nära dig. Ett gott rykte är ofta en bra indikation på att fotografen är pålitlig, duktig på sitt jobb och kan leverera konsekventa resultat.


Personlighet och Kemi

Personligheten hos fotografen spelar också en stor roll. Du vill ha någon som du känner dig bekväm med och som är bra med barn, särskilt om du har småbarn eller för den delen tonåringar. Under en familjefotografering är det viktigt att alla är avslappnade, och fotografens personlighet kan påverka detta i hög grad. Igen - se vad tidigare kunder har att säga om detta!


Pris och Paket

Kostnad är naturligtvis också en faktor. En familjefotografering kan variera i pris beroende på fotografens erfarenhet, om de fotograferar digitalt eller analogt och de tjänster som ingår i paketet. Det är viktigt att förstå vad som ingår i priset, som antal bilder, retuschering och eventuella extraavgifter. Fråga också om det finns möjlighet att köpa extra bilder eller andra produkter som fotoböcker eller inramade foton. Fotografen har många kostnader som inte alltid är synliga för kunden - framkallning, redigering, nyhetsbrev, marknadsföring, utbildning, försäkring, hyra, lön. Ett högre pris brukar betyda att fotografen investerat i sin utrustning, i kundupplevelsen, i sin fortbildning och i slutändan i resultatet till kund.


Flexibilitet och Tillgänglighet

Tänk också på fotografens flexibilitet och tillgänglighet. Har de en fullbokad kalender, eller kan de anpassa sig till din tidsplan? Om du har specifika önskemål eller idéer, se till att fotografen är villig att arbeta med dig för att uppfylla dem. Vissa fotografer har strikta regler för vad de kan och inte kan göra, så det är viktigt att klargöra detta i förväg.


dealbreakers

Har du något särskilt som är extra viktigt för dig? För mig är det att alltid smickra mamman (om det finns en sådan i familjen). Hon ska alltid se fantastisk ut. Om mamman inte ser bra ut åker bilden i papperskorgen! Och känsla. Det måste finnas mer än bara en vacker plats (strand, säng, skog - you name it). Att det finns en känsla som förmedlas, en connection mellan individerna i bilden, och att bilden får mig att tänka "den hade jag velat ha på mig och min familj" är dealbreakers för mig.


Slutord

Att välja rätt familjefotograf kan kännas överväldigande, men med rätt förberedelser och lite efterforskning kan du hitta någon som kommer att skapa vackra och minnesvärda bilder för dig och din familj. Titta på tidigare bilder - känslan som förmedlas - är den enkelspårig eller mångfacetterad? Är känslan och redigeringen konsekvent och genomgående? När du söker på google kan det vara bra att söka på din ort eller ditt område, exempelvis familjefotograf i skåne och du kan testa att inkludera stilen du är ute efter: lifestylefotograf i Malmö. Samma sak gäller för hashtags på sociala medier.


Lycka till i letandet bland all vacker konst av familjer som finns där ute!