hur man klär sig i färg och mönster utan att se ut som en clown!


Färg och mönster är något jag börjat älska på senare dagar efter att mest ha klätt mig i neutrala färger och föredragit det även på bild. Sedan vi fick vår son känns det som att livet har fått ytterligare ett par nyanser färg och jag tror att detta speglas i mitt bildspråk och hur jag väljer att klä mig själv också. Att kombinera färg och mönster är dessutom en mycket större utmaning än när alla ser likadana ut - kul tycker jag! ☺️ Nedan följer några tips på hur du kan tänka om du ska matcha olika mönster och färger!


  1. Håll en gemensam färgpalett: En av de enklaste sätten att matcha mönster är att hålla en gemensam färgpalett. Välj mönster som innehåller liknande eller kompletterande färger. Som hos familjen i bilden här ovan där flickans klänning innehöll mycket mönster och färg - färgerna i de andras kläder går alla att finna i flickans klänning.
  2. Varierande storlekar av mönster: Blanda större mönster med mindre mönster för att skapa kontrast som denna familj gjorde klockrent hos mamma och dotter! Mammans klänningsmönster är lugnare men stämmer perfekt i färgerna med flickans klänning.
  3. Enkelhet in emellan: Om flera i familjen planerar att bära mönstrade plagg, håll några av de andra plaggen enkla och enfärgade. Till exempel ett par enfärgade byxor eller en enfärgad tröja fungerar som en neutral bas - men låt gärna färgen plockas upp i mönstret 😍
  4. Använd färger som förbinder mönster: Om ni har två olika mönstrade plagg och de har en gemensam färg fungerar det som en enhetlig koppling. Som mamma och dotter i bilden ovan!
  5. Less is more: Var försiktig med att inte överdriva med för många mönster. Använd högst två eller tre mönster till er alla.
  6. Var kreativ med texturer: Ibland kan olika texturer luras och ge en känsla av olika mönster, men på ett mer subtilt sätt. Till exempel, en spetsklänning tillsammans med en stickad kofta ger en texturmotsvarighet till mönstermatchning. Det är ett bra sätt att få variation om man redan "använt upp" mönstermöjligheterna i familjens klädval.


var börjar man då?

Börja med outfiten för en utvald person i familjen. I min värld är det oftast mamman, eftersom det är vad jag själv hade valt om jag och min familj skulle fotograferas, men det kan såklart vara vem som helst. Familjen på bilden här ovanför utgick från flickan och hennes klänning. Eftersom den har ett stort och i ögonfallande mönster fick resten av familjens kläder vara lite mer nedtonade, men inte för den sakens skull tråkiga. Mamman hade en fantastisk klänning med ett mindre, lugnare mönster som dessutom i färg va precis som tre av färgerna i flickans klänning - orange, rött och rosa. Killarnas färger gick också att hitta i flickans klänning - rosa och ljusgrönt. Klockrent!olika mönster - olika nyanser - samma färg

På detta fotot av mig och min lilla familj utgick jag från min egen klänning. Tio dagar efter förlossning är ens valmöjligheter i garderoben klart begränsade! Men denna blåvita omlottklänning kände jag mig fin i. Min man Jesper tog en skjorta med ett annat mönster i en annan blå nyans medan vår lille Thor hade en beige body med blå detaljer. Alla hade något blått, men i olika nyanser och mönster vilket gör att det ser enhetligt och genomtänkt ut utan att vara tråkigt.


Foto: AnnSofi Hellström