Detta är något många är supernervösa över inför en fotografering. Nästan varje gång berättar kunden att de inte är bekväma framför kameran (och jag har ännu inte fotograferat någon familj full med modeller) men inte en enda gång har jag tyckt att poseringarna hos mina familjer har sett stela eller tråkiga ut. Hur kommer det sig då? Jo, jag kommer mer ge er direktiv och regi än att posera er exakt. Jag vill att era reaktioner, rörelser och känslor är äkta för just er, så därför kommer jag placera er i rätt ljus, på rätt plats och sedan berätta vad ni ska göra. Till exempel "När jag räknar till tre kommer pappa fånga lillasyster och kittla henne medan mamma och storebror gosar här borta och tittar på". Då blir det naturligt för er att kittla, gosas, kramas etc så som ni hade gjort om jag inte varit där och voilá - inga stela eller konstlade miner eller poser. Ja, ibland kan det kännas konstigt, men jag lovar att det ser bra ut på bild - det viktigaste är inte hur det känns utan hur det ser ut :P


Jag kan ibland ge lite mer exakta direktiv men då handlar det om att jag tex vill att man ska göra något från andra hållet ("perfekt - gör likadant igen fast från detta hållet!") eller att jag vill smickra en mamma eller pappa. Exempelvis sträcka fram hakan lite (för ingen gillar en dubbelhaka som man får bara för att man riktar huvudet nedåt - den har vi alla), blunda, rikta dig mer rakt mot mig etc etc. Men det rör sig om mer dynamiska rörelser än statisk posering så ni behöver inte vara oroliga!


Jag tycker det är roligt med lite annorlunda kompositioner och uppställningar i bild istället för att alla sitter i en rak linje. Kanske känns det konstigt att sitta i fönsterkarmen och lukta på varandra eller ligga på matbordet och kramas men här får ni lita på mig och min vision helt enkelt :D